De perfecte Bh
123-stappen voor de juiste maat 
De gevolgen van een foute maat
Vaak voorkomende problemen
Zorg dragen voor lingerie
Uw lingerie correct aantrekken
 
 
De zoektocht naar de perfecte beha …
De omvang en vorm van onze borsten zijn afhankelijk van heel wat factoren. Leeftijd, gewichtsschommelingen, zwangerschap, gebruik van anticonceptie pil, …, hebben meer invloed op onze borsten dan we op het eerste zicht zouden denken. 
 
Het is erg belangrijk om regelmatig de maat van uw beha te laten nakijken of zelf te controleren (zie …). Het dragen van een foutieve beha maat heeft immers een negatieve impact op uw silhouet en uw uitstraling! Daarom raad ik het u aan om elke 6 maanden uw beha maat te (laten) controleren en zelfs regelmatiger als uw lichaam gewichtsschommelingen van meer dan 5 kg ondergaat. 

 

1) Bellesa´s 123-stappen om te controleren of u de juiste maat draagt.
 
Stap 1: Controleer of de omvang van uw beha mooi aansluit. 
- Uw beha moet mooi rond uw lichaam aansluiten. Hij mag niet te los of veel te vast zitten. 
- De sluiting moet op dezelfde hoogte al vooraan hangen, horizontaal. De sluiting mag dus niet hoger op uw rug hangen, zoals vaak het geval is. 
 
Stap 2: Uw beha moet perfect onder uw borsten passen. 
- Controleer onder uw borsten of uw beha op uw huid rust. Er mag in geen geval een opening zijn zodat u uw borsten kan raken. (Als test kan u uw armen gestrekt naar omhoog brengen. Uw beha mag niet mee omhoog gaan en een stukje borst onderaan vrijmaken) 
- Controleer of het tussenstuk van uw beha tussen uw borsten tegen uw lichaam komt. Dit tussenstuk mag niet van uw lichaam worden ´weggeduwd´ zodat er een opening ontstaat. 
 
Stap 3: Controleer de grootte van uw cup. 
- De stof van uw beha mag nergens plooitjes vertonen. Dit betekent dat uw cup te groot is. 
- Uw borsten mogen niet langs de boven-, zij- of onderkant van uw beha komen. Ze moeten volledig door uw cup omsloten worden. De beugel moet langs de zijkant onder uw oksel komen, waar uw borst stopt (in geval van zware borsten). 
 
 
2) De gevolgen als u NIET de correcte maat draagt …
 
Het dragen van een foutieve beha maat heeft niet alleen impact op uw vrouwelijk silhouet, het kan zelfs ook nek-, schouder- en rugpijn veroorzaken doordat het gewicht van uw borsten niet correct opgevangen wordt. Uw huid kan ook geïrriteerd raken door de wrijving van uw beha of uw schouders kunnen ´insnijdingen´ vertonen doordat er teveel gewicht op de bandjes alleen rust. 
 
Bij een foutieve maat rust de beha soms ook op de borst zelf in plaats van er onder, zodat er onnodige druk op uw borst uitgeoefend wordt. 
Bovendien kan uw maat sterk verschillen van merk tot merk. Als u in 1 bepaald merk een 95 F heeft, dan kan het zijn dat deze maat volledig verkeerd aanpast in een ander merk. Het is dus steeds aan te raden de bovenstaande 123-aanpak in het achterhoofd te houden. 
 
 
3) Vaak voorkomende problemen
 
1) Het bandje van de beha hangt hoger op de rug dan vooraan.
Integenstelling tot wat velen denken, zijn het niet de schouderbandjes, maar de beha-omtrek die het grootste deel van de steun geeft. Als je beha-omtrek te groot is, mag je de bandjes zo hard aantrekken als je kan, je zal niet voldoende steun ondervinden. Je beha zal op je rug omhoog schuiven en je borsten gaan hangen. 
 
Ga eerst na of je je beha een haakje vaster kan doen. Indien hij al zo vast mogelijk zit, dan heb je een kleinere omtrek nodig. Maar vergeet niet, als je omtrek kleiner wordt, verkleint de cup ook, dus moet je in cup 1 maat hoger gaan om te compenseren. 
 
Bijvoorbeeld: Je 100 D kruipt omhoog op je rug. Dan moet je een 95 E proberen (omtrek 1 maat kleiner, cup 1 maat groter) of zelfs een 90 F (omtrek 2 maten kleiner, cup 2 maten groter). 
 
2) De bandjes ´snijden´ in in de schouders
Ook hier is uw omtrek te groot en biedt uw beha niet voldoende steun. Het gewicht van uw borsten wordt volledig gedragen door uw bandjes, waardoor deze in uw schouders gaan snijden. 
 
3) Een gedeelte van de borst wordt niet volledig door de beha omsloten.
Dit betekent dat de cup te klein is. Uw borst moet volledig door uw cup omsloten worden. 
 
4) Er zitten plooitjes in de stof van de beha-cups.
Ook hier is de cup te groot en moet je een cupmaat naar omlaag gaan.
Als de plooitjes helemaal vooraan zitten (in de punt van uw cup), dan betekent dit dat uw cup te klein is (de borst past er niet helemaal in) en moet je dus een cupmaat omhoog. 
 
5) De beha rust tussen de borsten niet mooi op de huid.
Indien uw borsten uw beha van uw lichaam wegduwen en je 2 of 3 vingers tussen je beha en je huid kan steken tussen uw borsten, dan betekent dit dat uw cups te klein zijn. Uw cupmaat moet dus omhoog. 
 
6) De beha verschuift mee als de armen omhoog gaan.
Als uw beha mee omhoog schuift als je je armen optilt en er een stukje van uw borsten onder uw beha uitkomen, dan betekent dit dat uw omtrek te groot is en/of uw cup te klein is. Ga een omtrekmaat omlaag en indien nodig, een cupmaat omhoog. 
 
7) De beha is oud en veel gedragen.
Beha’s die veel gedragen worden, verliezen hun elasticiteit en de stof wordt dunner. Hierdoor bieden ze u niet de steun die u nodig hebt. U merkt zelf ook dat uw beha dan veel losser zit, ook al staat hij op zijn kleinst. Doe tijdig afstand van uw oude beha’s en trakteer uzelf op een aantal nieuwe. U kan ineens ook de gelegenheid grijpen om uw maat nog eens te laten controleren. 
 
 
4) Zorg dragen voor uw lingerie
 
Lingerie met beugels
Ondergoed of badmode met een beugel worden het beste met de hand gewassen. In de wasmachine kan de stof lichtjes krimpen waardoor de beugel kan vervormen en soms zelfs door de stof heen prikken. 
 
Ook extreme hitte kan de beugels vervormen (bijvoorbeeld als deze op hoge temperatuur in de droogkast of op de radiator gedroogd worden). 
 
Badmode Badmode gaat aanzienlijk langer mee wanneer u ze na het zwemmen of zonbaden uitspoelt in koud water. Zo krijgt de chloor, het zweet of de zonnemelk minder kans om de stof aan te tasten. 
 
 
5) Hoe trekt u uw beha correct aan?
 
Het lijkt een voor-de-hand-liggende, overbodige vraag maar toch kan ik u verzekeren dat het een groot verschil maakt indien dit niet correct gebeurd. 
 
Een beha kan je op 2 manieren aandoen: ofwel steek je je armen door de schouderbandjes en sluit je de beha op je rug; ofwel sluit je de beha vooraan, draai je je beha rond je lichaam en steek je dan pas je armen door de bandjes. Beide manieren zijn goed MAAR je moet telkens naar voren leunen zodat je borsten in je beha ´vallen´. Bij zware borsten moet je ze meestal nadien nog eens in je cups ´heffen´. De onderkant van je cup (de beugel) moet goed op je huid onder je borst rusten.